Gotuj jak Top Chef. Recenzja

Z pewnością ta książka popłynie z medialnym nurtem na fali popularności programu telewizyjnego.

topchef_OKLADKA.inddWielu też zapewne zarzuci jej, że jedynie go lansuje, nic nie niosąc. Bardzo mylna to jednak ocena, bo dla tych, którzy nie stronią od gotowania, będzie kolejną dawką inspiracji. A to, że swoje przepisy prezentują uczestniczy pierwszej edycji Top Chef, to jedynie motywacja do tego, by osobiście przekonać się, że można gotować na zbliżonym do nich poziomie, a może i na równi.

Tak naprawdę, brnąc przez kolejne przepisy i próbując je odtworzyć, można zmierzyć się ze swoimi umiejętnościami, a nawet wskoczyć na wyższy level w sztuce kulinarnej. Krótko mówiąc, można się rozwinąć.

„Gotuj jak Top Chef” na dzień dobry przykuwa uwagę od strony wizualnej. Piękne zdjęcia to podstawa współczesnych książek kucharskich. I w tym przypadku niewątpliwie przykuwają one wzrok, sprawiając, że dany przepis staje się w naszych oczach mniej lub bardziej atrakcyjny. W moim przypadku zachwyt nad danym zdjęciem powodował, że dopiero wtedy zaczynałam analizować jego recepturę krok po kroku. Nie kusiły mnie wyrafinowane nazwy, ale właśnie efekt końcowy.

W książce „Gotuj jak Top Chef” znajdziemy przepisy z różnych półek. Finezja sąsiaduje tu z prostotą. Wyszukane smaki z tymi odkrywanymi na nowo. Trudno zarzucić uczestnikom Top Chef banalność i brak kreatywności, bo 100 przepisów, które mamy do dyspozycji to naprawdę szeroki wachlarz wariantów smakowych.

Dodatkowym plusem tej pozycji jest część poradnicza, za którą stoją jurorzy programu: Ewa Wachowicz, Grzegorz Łapanowski, Maciej Nowak i Joseph Seeletso. Ich porady to dawka wiedzy, którą warto wchłonąć niczym gąbka, by mieć w głowie porządne zaplecze merytoryczne.

Do przetestowania we własnej kuchni. Koniecznie.

„Gotuj jak Top Chef”, Wydawnictwo Otwarte 2014

Reklamy

Posted on 15 września 2014, in Recenzje książek and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Komentarze.

  1. Ciekawiła mnie ta książka, ponieważ bardzo lubię program TOP CHEF. Gdy zobaczyłam cenę troszkę mnie zmroziło i dałam sobie na wstrzymanie. W sumie to też bałam się poziomu trudności potraw, bo sami wiemy co Szefowie Kuchni gotują… A po Twoim opisie znów zaczynam się zastanawiać nad tą pozycją… Niedobra Ty! ;))
    pozdrawiam!
    Agata

  2. Faktycznie, cena wysoka:( Przepisy są jednak tak różnorodne, że jedne można wykonać z łatwością, a inne stanowią wyzwanie 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: