Pyszne na słodko – Anna Starmach. Recenzja

Przepisy Anny Starmach na ciasta, ciasteczka i całą górę innych łakoci to strzał w dziesiątkę. Tyle tu kreatywnych pomysłów, że trudno zdecydować, od czego zacząć swoje słodkie wypieki.

Przepisy Anny StarmachSłodko, słodko, słodko – od początku do końca. A do tego niezwykle prosto i inspirująco. Anna Starmach w apetycznej odsłonie dla wszystkich łasuchów. Jej nowa książka kulinarna pt. „Pyszne na słodko” to częściowo zbiór przepisów opublikowanych już m.in. w „Pyszne 25”.

Po raz kolejny przekonałam się, że prostota wykonania może iść w parze z wyrafinowanym efektem końcowym i niezwykłym dopieszczeniem kubków smakowych. I wcale nie musimy zaczynać od razu od deseru, bo dawkę łakoci śmiało można skosztować z samego rana w postaci racuchów lub na kolację. W tym drugim przypadku idealne mogą okazać się choćby bułeczki z cynamonem lub tosty francuskie.

86 przepisów, które serwuje Anna Starmach, to całkiem spory wybór. Wszystkie cechuje łatwa dostępność składników (wiele z nich mamy w kuchni na co dzień) i sposób wykonania, a także czas. W niektórych wręcz błyskawiczny. Warto przetestować je samodzielnie i wybrać te, które okrzykniemy mianem ulubionych. Moje podniebienie podbiły babeczki z czekoladą i chili, malinowe tiramisu oraz serniczki z malinami. Ale wiele twórczych chwil w kuchni jeszcze przede mną.

Autorka dodatkowo świetnie edukuje kulinarnie, zdradzając kilka swoich sprawdzonych porad na okiełznanie piany z białek lub karmelu. Książka kulinarna „Pyszne na słodko” przykuwa uwagę nie tylko wspomnianymi walorami. Dzięki pięknym zdjęciom obrazującym kolejne dania staje się oryginalnym albumem, od którego trudno oderwać wzrok. Estetycznie, kreatywnie i pysznie. Mogłabym nie wychodzić z kuchni.

Anna Starmach, „Pyszne na słodko”, Znak 2015

Zobacz również inne książki Anny Starmach:

Pyszne 25. Nowa porcja przepisów na różne okazje

Lekkość. Chudnij pysznie

Advertisements

Posted on 17 listopada 2015, in Recenzje książek and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Dodaj komentarz.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: